Připoj se ke mně na Facebooku!

Like!

středa 8. dubna 2015

Zakázané radosti od Bertrice Small

Ivana Novotná
Knihy Dobrovský
Jako první knihu k recenzi, kterou na tomto blogu zveřejním, jsem si vybrala erotický román Zakázané radosti od Bertrice Small.

S tvorbou paní Small jsem se doposud nesetkala, nevěděla jsem, co od ní mám čekat. Když jsem si přečetla anotaci knihy, nijak zvlášť mě neoslovila, ale zkusila jsem si knihu přečíst a hodlám vám zde sdělit své dojmy.


V následujícím textu se vyskytují spoilery a rozuzlení knihy. Pamatujte na to, že se jedná o subjektivní názor, který se nemusí slučovat s vašim názorem na knihu.

Vlažný průběh

Naší hrdinkou je mladá spisovatelka Emily Shannová, která píše romány pro ženy. I když jí bylo třicet let, je stále panna - to mi bylo na knize sympatické. Vadí mi, když hrdinkou knihy je vyžilá 25letá holčina, ale to je moje osobní averze. Žije poklidný život na venkově, má mnoho přátel, jen nevěří na lásku, ani v nějaký vztah s mužem. Zdědila domek po svých prarodičích a nade vše zbožňuje vaření a pečení. Je soběstačná, což bylo velmi imponující, že se jednalo o ženu, která nečeká, že za ní bude muž platit.

Zvrat v příběhu nastává, když její editorka v nakladatelství odchází do důchodu a přichází nový editor až z dalekého Londýna - Michael Delvin (pokud jsem to ještě nezmínila, děj se odehrává v USA). Je to muž, který má pověst lva salónů a skvělého milence - to je normální věc v ženských románech, nic překvapivého.

Ale Emily dostane i úkol od nakladatelství - píše dobře, ale chtělo by to něco nového - musí do svých románů zaprodukovat i sex. Trh to vyžaduje. Díky tomu Emily stojí před velkým rozhodnutím - jak má napsat román se sexem bez zkušeností? Musí tedy najít nějakého muže, který by ji zasvětil do tajemství milování a los automaticky padne na Michaela Delvina.

Předem daný konec

Samozřejmě, že se spolu vezmou. To už víme od toho okamžiku, co Michael Delvin ochutnal Emilino skopové a pak si poprvé zadováděli v posteli a on si v duchu řekl, že jí miluje.

Trochu mě překvapilo, že se tam pořádně nic nedělo. Vše se točilo jen kolem dopsání knihy, víkendovém sexu a schováváním se před okolím, aby někdo náhodou neviděl, že si Emily Shaanová, ta slavná spisovatelka, umí i zaskotačit.

Za co bych pochválila?

V první řadě za to, že Emily byla panna, i když to u třicetileté, podle autorky atraktivní ženy, bylo trochu zvláštní, ale budiž. Když si knihu přečtete, pochopíte i motivy, proč si Emily s nikým nic před Michaelem nezačala.

Také se mi líbil konec knihy, i když svatba je taková tuctová, pro mě mají svatby kouzlo a já jim to přála... Přála jsem si trochu velkolepější konec, že třeba spolu budou čekat dítě, ale já jsem skromná člověk, ta svatba plně stačí.

Co se mi vůbec nelíbilo?

Možná si nyní o mně budete myslet, že jsem trochu prudérní, ale já bych rozhodně nepřistoupila na to, abych si to rozdala se svým milencem v salónu, s otevřenými dveřmi a bylo by mi jedno, že na nás kouká manžel mé kamarádky a v kuchyni nás sama kamarádka poslouchá. Prostě by mi to přišlo divné.

Asi jo, nejspíš jsem stydlivá, ale prostě tohle ne.

Další věc, která se mi nelíbila, byla prvotní přímost Emily. Michael Devlin sedí u ní v kuchyni, láduje se snídaní a ona na něj prostě vybalí, že ví, že on po ní touží a klidně na to mohou hopsnout... Na to, že je to spisovatelka romantických knih, bych očekávala větší romantiku než to, co předvedla Emily.

Pro mě rušivý a trochu nepochopitelný prvek byl tzv. Chanel 2. Televizní stanice, kterou si zapnete, něco tam zmáčknete a ocitnete se ve smyšleném světě, kde se oddáváte virtuálnímu sexu. Emily ho využívala v okamžicích, kdy nebyla s Michaelem a vesměs se tam vtělovala do své románové postavy Caro a jejím vyrtuálním milencem byl její románový hrdina.

Pro mě prostě psycho, které se mi nelíbilo.

Další věc přes čáru, kterou bych já si nedokázala představit bylo, že se se svojí kamarádkou, která mimochodem slyšela její sex s milencem, posadila před televizi, zapnula Chanel 2 a oddávaly se tam tomuto kanálu společně. Prostě... přišlo mi to, jako bych se se svojí kamarádkou koukala na porno a u toho bych se ukájela. Prostě další věc přes čáru.

A jaká tedy byla kniha po stránce sexu?

Spousta sexu, občas na místech, které nebyly zrovna konvenční, ale na 50 Shades of Grey to nemá po stránce kvantity popisu styku.

Jen nechápu, co v takových románech mají muži se spodním prádlem - že vždycky trvají na tom, aby jejich partnery nenosily spodní prádlo. Přijde mi to zvláštní chodit po venku bez spodního prádla, ale budiž, tak to napsala autorka, musíme to tak nechat.

Celkové hodnocení

Bylo to zase něco jiného. Toto byl prostě příběh o lásce, ale okořeněný extravagantními prvky, které mi přišly na určitých místech nevhodné. Jedná se o druhý díl série Chanel - já obvykle nečtu série "odzadu", sahám rovnou po první části, ale tentokrát jsem první díl přeskočila, protože tam se mi anotace již vůbec nelíbila, ale pokud vás zajímá i první díl, až ho přečtete, dejte mi vědět, jaké to bylo.

CELKOVÝ DOJEM               -     3
CHARAKTERY POSTAV     -     2
KONEC                                 -     2
DĚJ                                       -     4
 + rušivé prvky

Známkuji jako ve škole.

Četly jste, drahé čtenářky, Zakázané radosti? Jak na vás působila kniha?

Victoria

PS. První a druhý díl na sebe nenavazují.

Ivana Novotná / Author & Psycholog

Žena, pocházející z Prahy, nyní žijící někde mezi Novým Zélandem a Japonskem, která miluje cestování, svoji práci a psaní. / A woman, originally from Prague, the Czech republic, currently living somewhere between New Zealand and Japan, who loves travelling, her job and writing.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji vám za vyjádření názoru! Je pro mě velmi cenný, Viktoria

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Ivy | Supported By Gooyaabi Templates